Добрый день! Пришло время бананов) Люблю выпечку с ними за невероятный аромат! Сегодня будем готовить ремейк татена который в свое время покорил меня с первого укуса!) Рекомендую и вам:
[ english version]Good day! It's time for bananas) Love pastries with them because of their incredible flavor! Today we’ll cook a remake of tatin which won me over from the first nip!) So recommend for you:
for pie 22-24 cm
8-10 bananas
140 g sugar
50 g of water
1 tsp vanilla extract
40 g lemon juice
40 g brown sugar
ready shortcrust/puff pastry
Preheat the oven to 160 C.
Peel and slice bananas for a length equal to the height of the cake pan. Cover bottom of the cake pan with parchment paper.
Put bananas close together in the cake pan.
Sprinkle bananas with brown sugar.
Squeeze juice from lemon and mix with the vanilla extract.
In a small saucepan combine sugar and water, bring to a boil and cook until caramelized.
Add lemon juice and vanilla to the caramel.
Stir till caramel pieces dissolve and then remove from heat. Immediately pour the caramel on the bananas.
Put the cake pan with bananas into the oven for 30-40 minutes.
Shortcrust or puff pastry roll out in order of cake pan size.
Put the dough on the cake pan with caramelized bananas.
Increase the oven temperature to 180 C.
Return the cake pan with tatin into the hot oven for 20-30 minutes more until dough golden.
Cool down a bit, then put on top a big cutting board and sharply but carefully flip. Remove the cake pan and parchment paper, cool down a bit and serve with an ice cream ball/whipped cream or chocolate syrup.
на пирог 22-24 см
8-10 бананов
140 г сахара
50 г воды
1 ч/л ванильного экстракта
40 г лимонного сока
40 г коричневого сахара
готовое песочное/слоеное тесто
Разогреть духовку до 160 С.
Очистить и нарезать бананы кусочками длиной равной высоте формы. На дно формы выстелить пергамент.
Плотно уложить бананы в форму.
Посыпать бананы коричневым сахаром.
Выжать сок из лимона и смешать с ванильным экстрактом.
В небольшом сотейнике соединить сахар и воду, довести до кипения и варить до карамельного состояния.
Добавить в карамель лимонный сок и ваниль.
Перемешать до растворения карамельных кусочков и снять с огня. Сразу же вылейте карамель на бананы.
поставить форму с бананами в духовку на 30-40 минут.
Песочное или слоеное тесто раскатать по размеру формы.
выложить тесто на форму с карамелизированными бананами.
Увеличить температуру в духовке до 180 С.
Вернуть форму с татэном в горячую духовку еще на 20-30 минут пока тесто не зазолотится.
Дать немного остыть , затем положить сверху большую разделочную доску и все резко но аккуратно перевернуть. Снять форму, пергамент, немного остудить и можно подавать к столу с шариком мороженого/сливками или шоколадным сиропом.
Приятного вам аппетита!!!!!!!
рецепт отсюда: http://niksya.ru/?p=13321